Бердичів Сіті
Субота, 04.05.2024, 08:35
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2012 » Вересень » 7 » Бердичівська ОВК під контролем партії влади?
12:45
Бердичівська ОВК під контролем партії влади?
Вперше з часу створення бердичівського окружкому 6 вересня на засідання зібралися всі представники політичних партій, які потрапили до окружної виборчої комісії №63. З самого початку Голова – Анастасія Камалова (від фракції Комунстичної партії України) звернулася до присутніх з проханням поводитися стримано, аргументуючи свою позицію статтями Закону України «Про вибори». «Новачки», котрі з’явилися вперше, зачитали обітницю чесно та законно виконувати свої обов’язки. Після цього настала урочиста мить вручення посвідчень.

Організатори виборів на нашому окрузі у другому питанні порядку денного вирішили підійти до справи, яка всі попередні рази ставала каменем спотикання – визначення так званого звільненого члена окружкому. На нього лягатиме надзвичайно важлива місія – сформувати та впорядкувати робочий режим у дільничних виборчих комісіях. Попередні кандидатури, які пропонувалися і мали значний досвід роботи на цій позиції цього разу навіть не обговорювалися. Голова та 12 членів комісії затвердили на цю роль представника від Партії Регіонів Олександра Подгорчука. Очевидно, «бердичівські 13 апостолів» оцінили активність свого колеги, який неодноразово намагався спрямовувати роботу ОВК на попередніх засіданнях.

Спроби уповноважених осіб запитати у членів окружної виборчої комісії чи не забагато обов’язків буде для одного представника окружкому, наразилися на активне несприйняття. Люди, котрі нещодавно взяли на себе зобов’язання організувати виборчий процес законно, мотивували свою позицію зачитуванням тих же самих статей закону, не реагуючи на інші аргументи представників політсил. Уповноважені особи партій були «бердичівською» ОВК позбавлені права дорадчого голосу аж до завершення засідання. Намагання відстояти власне право представниками політичних сил, які не мають квоти у окружній виборчій комісії перетворилося у просте закривання рота.

Таким чином, партія влади отримала повний контроль над ключовими позиціями в органі, який здійснюватиме організацію виборчого процесу в чотирьох районах Житомирщини. Навіть у дрібничковому, на перший погляд питанні, виготовлені печаток та табличок для ДВК свої «5 копійок» вставив регіонал, який аргументував свою позицію необхідністю залишити податки в місцевому бюджеті.

Складається враження, що кільце демократії міцно замкнулося у вузьких лещатах провладних сил. Робота окружної виборчої комісії пішла за сценарієм, який був оприлюднений 29 серпня 2012 року на прес-конференції головою Львівської обласної організації ВО "Свобода" Іриною Сех. Оприлюднені документи викривають схеми фальсифікацій в окружних виборчих комісіях представниками Партії регіонів.

Оприлюднений документ – це інструкція, яка має три аркуші й містить вказівки, як діяти, якщо головою ОВК є представник Партії регіонів, якщо головою не є представник Партії регіонів, коли під час засідання комісії відсутній кворум.

"Штаб "регіоналів" рекомендує під час проведення засідань ОВК заохочувати членів ОВК не від "регіонів" відмовлятися від складання присяги. Є серйозні пропозиції щодо призначення технічних працівників – персонально щодо прізвищ. Штаб ПР рекомендує давати пропозиції всіх "своїх". Якщо голова ОВК не є представником владної партії, то кандидатури, які пропонують на технічні посади, має бути "зрізано" під час процесу голосування. Також штаб ПР пропонує збільшити на п'ятдесят відсотків кошторис на утримання технічних працівників порівняно з кошторисом ЦВК. Щодо розподілу обов'язків членів ОВК, то "своїм" членам ОВК пропонуються важливі завдання, "чужим" – найбільш важку роботу", – зазначила Ірина Сех.

Також свободівка повідомила, що в усіх 225 окружних виборчих комісіях отримали квоту партії "Молодь до влади", "Русь – єдина", Народно-трудовий союз України, "Русскоє Єдінство", Українська партія "Зелена планета". Серед них лише дві висунули більше ніж трьох кандидатів на виборах народних депутатів України. "Так виглядає, що влада хоче на Заході ці вибори зірвати. Так, в окрузі №119 заступник і секретар, які є зі Сходу України, навіть не відповідають на телефонні дзвінки, а більшість членів ОВК – 19-річні й не мають жодного досвіду роботи. Висновок лише один – влада планує, якщо не вдасться сфабрикувати, то зірвати ці вибори", – заявила Ірина Сех.

В Бердичеві ж маловідомі політичні сили нашвидкуруч почали робити заміни. Зокрема, з 18 членів комісій перетасовку зробили по 8 представникам. Заступником голови виборчої комісії від партії «Народно-Трудовий союз України» стала Лариса Данчук. «Союз анархістів України» спохватився й поставив на позицію секретаря комісії Олександра Давиденка. По своїх квотах маловідомі партії нашвидкоруч зробили заміни, поставивши новачків Софію Березовську («Єдина Родина»), Станіслава Денисюка («Русь Єдина»), Валентина Кагарлицького («Руська Єдність»), Сергія Козленка («Братство»), Ігоря Орлова («Руський блок») та Клавдію Ясінську («Зелена планета»). Нагадаємо, на минулому засіданні бердичівського окружкому Валентин Кагарлицький, який був висунутий партією «Руська Єдність» після прийняття присяги обмовився, що він є членом Партії Регіонів. Коли ж один з уповноважених осіб 6 вересня попросив, щоб поважні члени ОВК представилися, розповіли чи мають досвід роботи – йому було відмовлено.

Виборче свавілля триває й на сусідній Чуднівщині, там 6 вересня також відбулося засідання окружної виборчої комісії (ОВК) №67. Нагадаємо, із 18 членів комісії лише двоє є представниками опозиційних партій. Голова ОВК представник від Ліберальної партії, заступник голови - від партії "Руський блок”, секретар – від Партії Регіонів. В ОВК представлені такі екзотичні політсили, "Руська єдність”, "Русь єдина”, "Союз анархістів” та "Братство”.

На перше засідання ОВК, яке призначалося на 29 серпня цього року, не з’явилися представники більшості вищевказаних партій. Однак, за відсутності кворуму (були присутні лише 9 осіб) секретар ОВК Галина Сірик від Партії Регіонів провела засідання комісії, чим грубо порушила Закон "Про вибори”. Всупереч Закону, який вимагає розпуску виборчої комісії у випадку, якщо комісія не зібралася на перше засідання протягом трьох днів з дня створення, ОВК №67 продовжила роботу.

Слід зазначити, що голова ОВК від Ліберальної партії Катерина Домашенко одночасно є керівником осередку Партії Регіонів у м. Чуднів, а її чоловік Петро Домашенко – керівник Чуднівської районної організації ПР. Засідання ОВК №67 проходять з грубими порушеннями: порядок денний вручається на початку засідання, попередньо членів ОВК з проектами рішень не ознайомлюють, представникам опозиційних сил не видають протоколів засідань та постанов комісії.

Температура в окружкомах зростає, опозиційні сили (УДАР Віталія Кличка та ВО «Свобода» Олега Тягнибока) навіть попри суди, так і не мають власних представників у комісіях. Поки уповноваженим особам політичних сил у Бердичеві закривають рота, у Чуднові комісія прийняла заяву-прохання про надання копій протоколу минулого засідання лише після прибуття міліції. Як повідомляє довготерміновий спостерігач ОПОРИ у Житомирі, на виборчому окрузі №62 із 18 членів комісії 8 чоловік – не місцеві, а живуть в Луганську, Донецьку чи Криму.

Чи відають, що творять «представники» маловідомих та парламентських партій в окружкомах – питання лишається відкритим.
За матеріалами Бердичева Ділового
Фото: А Горобчук
Категорія: Новини | Переглядів: 1015 | Додав: Alexey_NTSA8734 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz