Бердичів Сіті
П`ятниця, 19.04.2024, 14:17
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 8 » Бердичівська "Свобода" вшанування повстанців сотника УПА Володимира Кудрі
15:53
Бердичівська "Свобода" вшанування повстанців сотника УПА Володимира Кудрі
Мало хто в нашому місті знає, який українці чинили спротив на теренах Житомирщини проти коричневих та червоних окупантів. Досі продовжують жити міфи створені радянською пропагандою та бережливо підтримувані місцевою владою й сьогодні про ніби-то Велику Вітчизняну війну. Комсомольські інструктори, а сьогодні вищі чиновники в місті Бердичеві досі намагаються приховати та замовчати факти боротьби українців за Незалежність України.

Цією публікацією ми розпочинаємо серію статтей про боротьбу наших дідів та прадідів за державу «вольну й нову», ту, про яку писав Батько Тарас, ту, яку повинні будувати українці, котрі народилися в Незалежній Україні.

РАДЯНСЬКИЙ МІФ: Війна закінчилася 1045-го року.

До 1955 року на півночі Житомирщини та Київщини діяли загони повстанців під проводом сотенного УПА Володимира Кудрі – псевдо "Роман". Хоробрі українські вояки були зліквідовані 8 липня в селі Сушки Коростенського району загонами КГБ. Сотник "Роман" та боєць "Лис" не здались і мужньо загинули в бою зі значно переважаючими силами ворога. Це був останній бій Української повстанської армії на теренах Житомирщини. Вшанувальний мітинг цього року відбувся біля пам'ятного знака на місці загибелі хоробрих вояків УПА. До участі долучилися свободівці з Малина, Бердичева, Черняхова, побратими з Бучі (Київська область) інші патріотичні організації та окремі громадяни.

«Попри совєцьку пропаганду пам’ять про вояків УПА живе в душах патріотів досі. Вони залишаються прикладом жертовності і принципового відстоювання інтересів України, якою б важкою не була ситуація. Сотник "Роман" та боєць "Лис" продовжували свою боротьбу задовго після завершення Другої Світової війни. Їхня нескорена сила духу живить кожного патріота й сьогодні» - зазначив голова Бердичівської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Побережний.

Національно-соціальний протест населення проти політики тоталітарного режиму виступав головною домінантою антикомуністичного руху опору, провідною силою якого були ОУН і УПА. Це підтверджується яскравим прикладом підтримки націоналістичного підпілля місцевим населенням впродовж багатьох років.

Звичайно, значна частина жителів краю в умовах масових репресій і владного контролю зберігала обережність і свою прихильність до ОУН і УПА активними діями не проявляла. Втративши зв’язок з центральним керівництвом, що було зумовлено політичною ситуацією, оунівські боївки продовжували боротьбу на протибільшовицькому фронті. Фактично до 1950 р. здійснювали рейди на Житомирщину окремі відділи УПА. На Житомирщині діяв крайовий, надрайонові, районові, кущові, станичні Проводи ОУН, відділи і боївки УПА, відбувались рейди сильних відділів УПА (сотень і куренів), які проводили бої з окупантами на території Житомирської області. Маючи підтримку місцевого люду, добре орієнтуючись на місцевості, дотримуючись суворої конспірації, багато боївок УПА діяли на Житомирщині ще в 50-х роках минулого століття. Це, зокрема, боївки «Будька» (Сильвестра Примака) в Радомишльському районі, «Артема» (Івана Малимона) в Андрушівському та «Романа» (Володимира Кудрі) в Коростенському районах.
фото НАШ ФОРМАТ
Повстанська сотня «Романа» 13 років діяла на Волині, Рівненщині та Житомирщині. У січні 1945 сотенний Української повстанської армії «Роман» (Володимир Кудря) прибув у Житомирську область. Він очолив націоналістичне підпілля в північних районах Київщини і Житимирщини. Роман розповідав у звіті: «Населення сприймає нашу пропаганду радо і прихильно... Населення ставиться до нас прихильно і не боїться нас. Воно переконалось, що ми нікого не вбиваємо і без страху вночі відкривають нам двері, щиро діляться навіть останнім шматком хліба. Коли пізнають, що це повстанці, радо інформують нас про все, що питаємось» Лише після ліквідації останньої боївки 1955 р. силові структури та компартійні органи влади області змогли прозвітувати перед вищим керівництвом про припинення діяльності оунівського підпілля на Житомирщині.

Останньою загинула боївка сотенного «Романа». Сталось це через зраду. 8 липня 1955 року садибу Марії Яценко на західній околиці села Сушки оточило кілька сотень КГБістів, які через динаміки зажадали від повстанців здатися (їх було в двоє: сотенний «Роман» та вояк «Лис» Олексій Усач. У відповідь карателі почули: — Вояки УПА не здаються! Розпочавшись вночі, бій тривав майже 10 годин. Енкаведисти підпалили хату, з якої відстрілювалися Роман і Лис. Вояки УПА вискочили з хати і кинулися в різні боки. Але село було оточене щільним кільцем і Романа, і Лиса застрелили. Московські карателі були здивовані незламністю дух упівців.
 
В 2002 у селі Сушки було встановлено пам'ятний знак на честь загиблих повстанців сотні Романа.

В наші дні, патріоти з усієї Житомирщини щороку 8 липня приїжджають поклонитися та вшанувати подвиг вояків, завдяки яким ідея Незалежності України дійшла до нас. «Сьогодні всі патріоти мають об’єднати свої зусилля для того, щоб Україна стала сильною та заможною. Такою, про яку мріяли ті, хто здобували українську державу, або вмирали в боротьбі за неї. Сьогодні не треба брати зброю, сьогодні головна наша зброя – це інтелект. Молоде покоління незалежної України знає якою має бути європейська держава. Тепер лишилося її розвивати. Бердичів не є виключенням, тут теж патріоти мають багато роботи і ми маємо все для того, щоб це здійснити» - наголосив у виступі перед побратимами голова Бердичівської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Побережний.
Категорія: Новини | Переглядів: 1543 | Додав: Alexey_NTSA8734 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz