Бердичів Сіті
Четвер, 25.04.2024, 21:49
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2014 » Грудень » 6 » Бердичівські свободівці традиційно вшанували Героїв, яких вбив кат Котовський
17:09
Бердичівські свободівці традиційно вшанували Героїв, яких вбив кат Котовський

Наприкінці листопада Житомирська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" організувала вшанування пам'яті полеглих героїв Другого зимового походу армії УНР 1921 року в с. Базар Народицького району Житомирської області. Серед присутніх – Голова Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок та народний депутат VII скликання Олександр Мирний. Бердичівські свободівці також вже традиційно, як і кожного року, долучилися до заходу на півночі Житомирщини

Фото та відео з заходу 2011-го року http://rio-berdychiv.info

Фото та відео з заходу 2013-го року http://berdcity.info

Під час виступу лідер українських націоналістів наголосив: "Щороку ми приходимо до цього святого місця заради того, щоби вшанувати наших героїв – тих людей, які загинули за нашу незалежність, щоби ми з вами жили в українській державі і могли формувати наше майбутнє. Мені не раз доводилося чути, що саме ті люди, які проходили через такі мітинги та вшанувальні заходи, пізніше ставали тими героями, які гинули за українську державу. Не один патріот, який був на Майдані, кожного року приїжав сюди на Базар. Сьогодні з десяток хлопців, які щороку бували тут, воюють на східному фронті, тому що нація тільки тоді має майбутнє, коли пам'ятає свою історію. На кожному клаптику української землі, де загинув патріот, де загинули люди, які боролися за українську державу, мають стояти пам'ятники, і про них прийдешні покоління мають знати від тих, хто відходить.

У ці дні ми вшановуємо роковини Голодомору, коли загинули десятки мільйонів таких самих, як і ми з вами, українців. Загинули тільки тому, що вони – українці. Ці герої, які лежать тут, прийшли українською армією, щоб визволити українських селян, від большевицьких катів, які постійно приходили на нашу землю. Історія повторюється і до цього часу, вони прагнуть принизити українців, забрати нашу територію. Тому кожне таке дійство, це має бути паралель, добрий урок на завтра. І влада має про це пам'ятати, бо з таких подій, як на Базарі, має робити висновки, щоби зберегти українську державу.

Ми схиляємо голови перед героями Базару, перед героїзмом Січових Стрільців, перед бандерівцями, перед героями Небесної сотні. І просимо Господа, щоби більше не було смертей на сході, щоби наші вояки повернулися живими, неушкодженими героями-переможцями, бо це є наша земля. Це земля, яка орошена кров'ю українців, земля де українець має її обробляти, для того, щоби годувати свої родини. Земля, яку нам дав Господь, яку ми з вами зобовязані захистити. Слава героям Базару! Слава усім героям, які боролися за незалежність України!"

Кілька сотень учасників цього року вшанували Героїв Базару, а почесна військова варта поклала вінок до монументу.

«Втрата, яку понесла Україна непоправна, адже кожен з цих вояків на вагу золота - вони пішли за покликом серця, подібно до того як сьогодні добровольчі батальйони продовжують боротьбу за свою Богом дану землю з московським окупантом. Їх ніхто не змушував до цього вчинку. Але ніяка ціна не може бути високою, коли мова про волю та свободу власної Батьківщини. Якби того дня українців було в десять разів більше, Україна ніколи не втратила б своєї незалежності. Ми б не мали сім мільйонів безневинно вбитих 7 мільйонів жертв голодомору. Ці герої загинули, але надихнули покоління Степана Бандери, Олега Ольжича, Тараса Бульби-Боровця. Вже за 20 років на цих землях постала «Поліська Січ», постала могутня Українська повстанська армія», - сказав Олексій Побережний, голова Бердичівської міської партійної організації ВО «Свобода».

Бердичівські партійці зауважили, що попри жахливі злочини проти українців та української держави в нашому місті досі бовваніє пам’ятник Котовському в районі Червоної Гори. «Місцева влада не знає історії власної держави, а часто відверто ігнорує питання національної пам’яті. На офіційні листи від громади до міського голови Василя Мазура з вимогою демонтувати пам’ятник Леніну систематично закривалися очі. Лише Революція Гідності та всеукраїнський ленінопад загнали колишніх комсомольців при владі у глухий кут. Вони здатні приймати рішення на користь українців, які відновлюють історичну справедливість лише в такому стані. Вже добігає кінця і час пам’ятника червоному злочинцю Котовському, якого сама громада систематично обмальовує фарбою пишучи три літери – КАТ», - прокоментував неподобство існування в Бердичеві совєцьких символів Олексій Побережний

Історична довідка. 17 листопада 1921 в селі Малі Міньки (нині знято з обліку) поблизу Базару у ході Другого Зимового походу в бою з радянськими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія Котовського) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Тютюнника. Понад 400 повстанців загинуло, деякі, щоб не потрапити до рук більшовиків, заподіяли собі смерть, 537 опинилися в полоні. Десятки поранених померли, 41 офіцера піддали подальшим допитам, решту – 359 засуджено на смертну кару. Після суду полонених перевели до Базару і розмістили в церкві. 23 листопада 1921 р. в Базарі більшовиками було розстріляно 359 полонених учасників походу, з яких ніхто не погодився перейти на службу до Червоної Армії.

Перед самим розстрілом, для залякування і смиренності перед радянською владою, було зігнано всіх жителів Базару та селян з навколишніх сіл. 21 листопада засуджених, яких два дні тримали в церкві в голоді і холоді, вишикували перед ровом і запропонували покаятись та перейти до Червоної армії. По хвилинній мовчанці почувся голос бійця Степана Щербака: "До вас служити не підемо. Стріляйте. Український народ вам цього не пробачить". Пролунало могутнє "Слава Україні!". Вояки на прощання обіймалися і з недоспіваним гімном "Ще не вмерла Україна" падали в могилу, підкошені кулями більшовиків. В могилі, засипану нашвидкоруч примерзлою землею, були й живі люди. Вона ще кілька днів ворушилась. Біля неї чергували червоноармійці і нікого з місцевих жителів не пускали. Пам’яті цих подій споруджено Меморіальний пам'яті жертв більшовицького терору.

Категорія: Новини | Переглядів: 649 | Додав: Alexeyntsa | Теги: Тягнибок, Котовський, с. Базар, бердичівські свободівці | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz