Бердичів Сіті
Субота, 18.05.2024, 17:22
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Вересень » 23 » Маловідомі ФОТО Бердичівщини часів Другої світової війни. Частина 1
14:42
Маловідомі ФОТО Бердичівщини часів Другої світової війни. Частина 1
Все більше часу минає з моменту завершення найкровопролитнішої сторінки людства – Другої світової війни. Почалася вона 1 вересня 1939 і тривала до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японії перед союзними державами. Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн. 

Датою початку війни прийнято вважати 1 вересня 1939 року, коли Німеччина розпочала окупацію Польщі, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз. Два диктатори Сталін та Гітлер спровокували десятки мільйонів смертей українців та представників інших націй. Це був найкривавіший театр воєнних дій під час Другої світової війни. В боях було задіяно найбільше наземних сил за всю історію воєн 20 століття. Конфлікт суповоджувався великими втратами як серед військового, так і цивільного населення. Під час конфлікту обидві сторони широко застосовували тактику «випаленої землі», масові розтріли та знищення населених пунктів. 

Жертвами війни стали, за деякими оцінками, близько 27 млн громадян СРСР. (Офіційна кількість втрат з боку Німеччини — 13 млн осіб.) За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах Червоної армії загинуло 3,5-4 млн. українців, у радянських партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками цього інституту, становлять 8-10 млн, демографічні — 10-13 млн осіб. 

На території України німці спалили разом із мешканцями 250 сіл. У 230 концтаборах і гетто, а також в інших місцях масового знищення від рук нацистів загинуло 5,5 млн осіб. Близько 2,5 млн полягло на фронтах. З 2,8 млн осіб, яких гітлерівці вивезли до Німеччини з СРСР для роботи на промислових підприємствах і в сільському господарстві, близько 2,4 млн були з України. Втрати українського народу у війні становили 40-44 % від загальних втрат СРСР. 

При цьому, на сьогодні відбуваються інформаційні маніпуляції новітніми диктаторами на темі війни. 

Пропонуємо вашій увазі маловідомі фото зроблені на Бердичівщині, або пов’язані з нашим містом.

   
Радянський танк Т-34 з десантом перетинає магістраль Житомир-Бердичів. Січень 1944. 
Автор: М.Г. Коллі В центрі фото горить танк Pz.Kpfw. VI «Тигр». 1-й Український фронт. 

  

Німецький регулювальник руху в Житомирі 1942 рік. На розі вулиць Великої Бердичівської (з трамвайними коліями) та Михайлівської). Над гастрономом напис німецькою: «Ласкаво просимо!». 
Фото часто помилково відносять до відомої серії кольорових фото окупованого Харкова.
   

Льотчик 451-го штурмового авіаційного полку старший лейтенант А.М. Кучумов на крилі легендарного літака Іл-2. 
Чехословакія 1945 рік 

Олександр Михайлович Кучумов в рядах Червоної армії з грудня 1940 року. Пройшов шлях від рядового льотчика до командира ескадрильї. Воював на 1-му и 2-му Українському фронті. Брав участь в Курській битві, Київській, Житомирсько-Бердичівській, Проскуровсько-Чернівецькій, Львівсько-Сандомирській, Будапештськоій, та Пражськоій операціях. Здійснив 215 бойових вильотів. 15 травня 1946 року капітану Кучумову присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Категорія: Новини | Переглядів: 1061 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz