Бердичів Сіті
Неділя, 19.05.2024, 01:30
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Травень » 20 » Мегамарш у Вишиванках. Бердичів
15:32
Мегамарш у Вишиванках. Бердичів
У Бердичеві патріоти України вирішили провести Мегамарш вишиванок та долучитися таким чином до багатьох міст нашої держави і навіть всього світу. Метою заходу є популяризація національного одягу, традицій, культури та всього українського, а також розвиток патріотизму. 

Організатори вирішили погодити маршрут параду з учасниками. Саме тому в соціальних мережах ще триває голосування, щодо дистанції, яку долатимуть учасники святкової ходи. Таким чином, кажуть організатори, можна враховувати можливості різних вікових груп учасників. Обов'язковою умовою участі - є наявність українського одягу. Мегамарш у вишиванках - це неполітичний захід, будь-яка політична атрибутика та символіка заборонена. 

У той же час, впевнені молоді бердичівляни, вишиванка – це більш ніж просто елемент одягу. Наша держава для будь-якого іноземця, який хоч щось може сказати про Україну швидше асоціюватиметься з Чорнобилем, корупцією чи бідністю. Побудова якісного іміджу на цьому ґрунті є практично не можливою. Хоча й було б економічно вигідно сприяти так званому «екстремальному туризму» в Чорнобильську зону. Попри це, ефективнішим виглядає створення і популяризація таких повноцінних брендів як: вишиванка, писанка, козацтво. Саме етніка є стандартом державного брендінгу: саке - в Японії; сауна – у Фінляндії; макарони та піца – в Італії і т.д. 

 Світ української вишиванки безмежний. Ще сиву давнину вишита сорочка була для наших предків не лише одягом повсякденним і святковим, але й своєрідним паспортом, адже в кожному регіоні були свої характерні кольори і орнаменти, за якими можна було точно визначити звідки людина. 

Вишивка - це не тільки майстерне творіння народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь, інтелекту українського народу. Кожна вишиванка була своєрідним закодованим посланням, побажанням, яке вкладали в неї майстри. 

В наш час значення більшості орнаментів загубилось в глибинах часу, але й досі українські сорочки залишаються тим елементом, що об’єднує націю. Для багатьох людей вишита сорочка давно стала звичним предметом гардеробу, а для деяких і ніколи не переставала ним бути. Сьогодні елементи традиційної української вишивки часто використовують в своїх колекціях українські дизайнери, популяризуючи національні традиції вишивки не тільки в Україні, а й за її межами. 

Разом з бердичівлянами у вишиті сорочки вберуться українці в багатьох містах нашої держави та всього світу. Марші вишиванок відбуватимуться в Україні у таких містах: Київ, Одеса, Вінниця, Запоріжжя, Рівне, Львів, Ужгород, Житомир, Ялта, Полтава Луганськ, Черкаси, Кіровоград, Суми, Миколаїв, Сокаль, Чернігів та багато інших. 

За кордоном українці зможуть долучитися до маршу вишиванки у таких містах: Лондон (Великобританiя), Варшава (Польща) Краків (Польща), Жалец (Словенiя), Павлоград (Казахстан), Воронеж (РФ), Владiмiр (РФ), Алькоркон (Іспанія), Андорра ла Велла (Андорра) та навіть у Мапуту (Мозамбiк). Мапа міст-учасниць https://maps.google.com.ua/maps/ms?msa=0&msid=215299731893965146533.0004dd0dba06133cb80b5 


Переглянути Vyshyvanka World Mega March 2013 на карті більшого розміру 

Для Бердичева даний захід є унікальним, вперше українці у вишитих сорочках зберуться і пройдуть центральними вулицями міста для того щоб популяризувати українську культуру та традиції. Розпочнеться марш 25 травня о 13.00 біля пам’ятника Т. Шевченку. 

Деталі у групі події ВКонтакті http://vk.com/event51836309

Категорія: Новини | Переглядів: 1087 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz