Бердичів Сіті
П`ятниця, 29.03.2024, 17:19
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2014 » Грудень » 19 » Наш Святий Миколай завітав в душі бердичівлян
14:42
Наш Святий Миколай завітав в душі бердичівлян

За совєцького періоду окупації доброчинна постать Миколая, який приносить дітям подарунки та допомагає, тим хто цього потребує була ледь не забороненою. Старше покоління добре пам’ятає той час, коли вони були дітьми, що подарунок від Миколая був чимось абсолютно відмінним від загальноприйнятого світу дорослих, чимось питомо нашим, українським, яке не до вподоби чужим.

Для школярів, Миколай був своєрідним викликом пануючій системі, нашою таємницею та гордістю. Олег Тягнибок напередодні свята також поділився своїми дитячими спогадами та враженнями про альтернативу діду Морозу: «Це враження лише підсилювалось тим, що офіційно пропагованого "дєда Мароза" в кумачовій радянській кольоровій гамі у нас не визнавали, і взагалі важко було зрозуміти, хто це такий. Якийсь непевний піддатий дєдуля з червоним від отого самого носом, з незрозумілою пристрастю до неповнолітньої "Снєгурочки" та абстрактних "сніжинок" і зайчиків. Взагалі традиційного радянського святкування Нового року з усіма його атрибутами, на зразок того ж "дєда Мароза" чи незмінного салату олів'є в нашій родині не було-навіть новорічну ялинку ми прикрашали тільки напередодні Різдва, і ставили під неї фігурку святого Миколая та власноручно виготовлений вертеп. А святкували в ніч з 13 на 14 січня весело і гучно "Меланку" - Старий Новий рік. Миколай був нашою, українською альтернативою совіцькому "дєду Марозу", і залишається нею донині».

В різні періоди українці плекали свято Миколая і справа власне не в подарунках як таких, а у збереженні традиції та віри в маленьке диво, що стається кожного року і дає іскру тепла, яка буде зігрівати не один день. Дорослі також попри всю прагматичність та вагу сучасного світу можуть цього дня розірвати час і простір, повернутися в дитинство і відчути те чого нам іноді так не вистачає.

Команда незалежного інформаційного ресурсу Бердичів СІТІ сподівається, що цього року святий Миколай не забуде нікого в Україні, і подарунки, і різки однаково зроблять свою добру справу.

А доки в бердичівських школах та дитячих садочках сьогодні, 19 грудня, діти шанують Святого Миколая, влада вирішила увечері в центрі встановити йолку…

 

А ви знаєте таємниці Святого Миколая?

Категорія: Новини | Переглядів: 908 | Додав: Alexeyntsa | Теги: таємниця святого Миколая, дід мороз, йолка, Святий Миколай, бердичів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz