Бердичів Сіті
П`ятниця, 19.04.2024, 19:00
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2015 » Січень » 4 » Патріарх Філарет: Щоб був мир, треба, щоб Господь простив нам наші провини, особливо тим, хто там, на сході
13:57
Патріарх Філарет: Щоб був мир, треба, щоб Господь простив нам наші провини, особливо тим, хто там, на сході

Журналістка Лана Самохвалова взяла інтерв’ю для Укрінформу з Патріархом Філаретом. Святійший пояснив різницю між вбивством і захистом своєї землі, а також важливості української церкви. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші моменти розмови з Патріархом Української Православної Церкви:

- В Україні повинна бути своя церква. Раз Україна незалежна держава, то і церква має бути незалежною, бо така структура православних церков - єдність у вірі, але незалежність у керівництві. Ви дивіться: Греція має свою церкву, Болгарія має свою церкву, Румунія, Грузія, Сербія, навіть Польща, Чехія - там жменька православних віруючих, але церква - автокефальна, тобто незалежна. Саме тому Росія, знаючи, який вплив має церква на народ, на суспільство, робить усе, щоб утримати під своєю владою українську церкву, і через неї впливає на суспільство.

- Скажіть, таке визначення як церква патріотів чи церква патріотична, у принципі, «не грішить» проти істини?

- Церква повинна виховувати віруючих у любові до свого народу. Будь-яка. Чи це російська, чи українська, чи грузинська, чи румунська, чи грецька, - вона виховує віруючих у любові до свого народу, до своєї землі, до Батьківщини. І тому нема церкви патріотичної і непатріотичної. Усі церкви православні, без виключення, виховують своїх віруючих у дусі любові до своєї Батьківщини, і всі вони патріотичні. Так повинно бути, бо народ - це наші ближні, а ближніх Бог заповідає любити, як самого себе. Але ця любов, цей патріотизм не повинні перетворюватися у шовінізм. Церква не має проповідувати ворожнечі або служити чужим інтересам, бути інструментом чужої, ворожої політики.

- Київський Патріархат починався з кількох парафій, зараз це церква на 5 тисяч парафій, до якої увійшла майже вся київська інтелігенція. Як вдалося виростити церкву, адже вам після Кравчука особливо не допомагали із будівництвом?

- Справа в тому, що Київський патріархат почав зростати не при Кравчукові, а при Кучмі. Спочатку Кучма був противником Київського патріархату. Це ж при ньому побили нас на Софійському майдані. Так от, це побиття стало стимулом для зростання Київського патріархату, бо вся інтелігенція патріотична, проукраїнські сили навернулись до нього і почали захищати Київський патріархат.

- Ми живемо в такий дивний час, коли етнічні росіяни з України навіть напередодні Різдва відчувають, що готові вбивати росіян-агресорів. І ми навіть не відчуваємо в цьому гріха. Що б ви порадили нам?

- Не так треба думати. Росіян убивати не треба, як і будь-яких людей. Треба захищати свою землю. А якщо росіянин на твою землю нападає, то ти маєш право, захищаючи свою землю, його вбити. Як під час Великої Вітчизняної війни - вбивали німців чи ні? А німці - не люди? Люди. Отже, коли німців убивали, то не відчували ніякого гріха. А чому? Тому що захищали свою землю, бо німці напали на Радянський Союз. І тому, захищаючи свою державу, свою Батьківщину, ворога вбивали. Так і тут. Убивають не росіянина, а ворога, який на твою землю іде для того, щоб убивати.

- Святійший, розкажіть, яким буде ваше Різдво?

- Різдвяну службу будемо служити у Володимирському соборі, Всенічну і Божественну літургію. На другий день свята служитиму в Михайлівському монастирі - так є вже багато років. А на святках до мене в резиденцію приходять колядники - то буду приймати. Будемо на Різдво молитися. За що молитися? За прощення гріхів, за мир і за перемогу. Бо миру нема тому, що ми грішні перед Богом. А щоби був мир, треба, щоб Господь простив нам наші провини, особливо тим, хто там, на сході. Вони про Бога забули, а треба їм навернутися до Бога. І щоб Господь дарував нам перемогу, а завдяки перемозі буде й правдивий мир.

Категорія: Новини | Переглядів: 864 | Додав: Alexeyntsa | Теги: вбивати агресора, українська церква, війна, бердичів, Філарет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz