Бердичів Сіті
Вівторок, 14.05.2024, 12:41
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Квітень » 10 » Сміття дорожчає в Бердичеві
12:40
Сміття дорожчає в Бердичеві
У Бердичеві вдвічі зросли тарифи на вивіз побутових відходів. Мешканці міста з таким станом справ не погоджуються. Містяни взяли до рук калькулятори і почали перевіряти обґрунтованість тарифів. На додачу, виявилися суттєві порушення у договорі, який пропонувався для підписання бердичівлянам. Як наслідок, за словами заступника Бердичівського міського голови Сергія Онуфрійчука, крапку в цій історії поставить орган, який уповноважений це робити – Антимонопольний комітет. 

Востаннє вартість даного виду комунальних послуг змінювалася в Бердичеві у 2008 році. Приватне підприємство, яке вивозить сміття, посилаючись на значне зростання витрат, звернулося до місцевої влади з бажанням змінити ситуацію. 

З моменту встановлення діючих тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів на 1 м3 витрати на паливно-мастильні матеріали збільшилися на 100%, зокрема вартість дизельного пального зросла з 4,37 грн. до 9,54 грн.; більше як на 110% збільшився рівень мінімальної заробітної плати (з 525,00грн. до 1118,00грн.), майже на 130% зросла вартість енергоносіїв (з 41,16 коп. до 93,46 коп.) та інші витрати. На збільшення собівартості послуг також вплинули зміни по податку на забруднення навколишнього природного середовища. Відповідно, відсоток підвищення планового економічно обґрунтованого тарифу по вивезенню твердих побутових відходів складає 87,8%, по захороненню ТПВ – 141,7%. 

Підвищення відбулось, але з’явилися нові обставини справи. Порівнюючи типовий договір про надання послуг з вивезення побутових відходів затверджений Постановою Кабінету міністрів України (№ 1070 від 10 грудня 2008 р.) та пропонованого бердичівлянам ТОВ «Полісся-Екосфера», виявилося, що інтереси тих, хто підписуватиме цей документ суттєво звужені у порівнянні з умовами договору пропонованими державою. Зокрема, якщо Товариство з обмеженою відповідальністю забажає підвищити тариф, їм достатньо буде лише одержати рішення місцевого виконкому та повідомити про це у ЗМІ і автоматично без внесення змін у договір здійснити перерахунок. Хоча той же Кабмін рекомендує перед підвищенням пояснити громаді причини та надати відповідне обґрунтування. 

В іншому пункті, споживач, на думку уряду, має право на усунення недоліків у наданні послуг у п'ятиденний строк з моменту звернення споживача, а бердичівська комерційна структура передбачає на все про все цілий місяць. 

В районі Корніловка

У випадку, якщо людина тимчасово змінила місце проживання – працює в іншому місті чи виїхала на навчання або ж лікування – доведеться також платити за вивіз сміття. Принаймні, в типовому договорі ТОВ «Полісся-Екосфера» не прописано як діяти в подібних випадках. Особливо по-бердичівськи оригінально звучить підпункт про те, що прибувати на виклик споживача і усувати недоліки «сервісна контора» буде… протягом розумного часу. В той же час, коли держава рекомендує прибувати протягом трьох годин, а усувати недоліки протягом 24 годин. При чому, у разі коли недоліки не усунено протягом трьох робочих днів, проводити відповідний перерахунок розміру плати. 



При цьому, підприємство не славиться серед містян якістю виконання послуг. Сміттєві баки іноді протягом неділі не вивозяться, що призводить до надмірного накопичення непотребу навколо майданчиків. 



Усе це призвело до значного резонансу події. Тому тепер ТОВ «Полісся-Екосфера» чекає перевірку Антимонопольного комітету, а бердичівляни матимуть змогу висловитися з цього приводу на громадських слуханнях призначених на 15:00, 24 квітня 2013 року в малому залі міського Палацу культури ім. О. Шабельника.
Категорія: Новини | Переглядів: 737 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz