Бердичів Сіті
Субота, 18.05.2024, 22:58
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Травень » 26 » Мегамарш вишиванок. Бердичівляни нарешті відчули себе українцями
13:33
Мегамарш вишиванок. Бердичівляни нарешті відчули себе українцями
25 травня, у суботу, близько двох сотень бердичівлян з друзями та родинами долучилися до масштабного дійства – Мегамаршу вишиванки

Розпочалася хода о 13:00 годині біля пам’ятника Тарасу Шевченку, де бердичівляни вишикувались у колону на чолі з державними прапорами, вишитими рушниками та іконами. Після цього, всі учасники вирушили центральною вулицею міста, прямуючи до мистецької площі біля Палацу культури імені Олексія Шабельника. Протягом ходи, українці співали патріотичні пісні, вигукували національно-патріотичні гасла «Слава Україні! Героям Слава!» та «Україна понад усе». На мистецькому майдані 100 бердичівлян вишикувались у вигляді державного герба – тризуба та заспівали український Славень. Трішки перепочивши, о 14:00 учасники ходи почали своє повернення до Батька Тараса. Чудова сонячна погода, щирі посмішки та відчуття єднання сприяли чудовому настрою та гарним емоціям українців. 

Значна кількість бердичівлян, які бачили такий чудовий захід бідкалися, що не мають вишиванки, але все-одно долучалися до гурту. Наступного року люди без вишиванок обіцяли обов’язково долучитися до Мегамаршу місті Бердичеві разом зі своїми родинами. 

«Бердичів одне з найменших міст, яке взяло участь у цій події міжнародного масштабу. Попри те Бердичів відзначився одним з найяскравіших Мегамаршів. Порівняно недавно це свято було започатковане молоддю у Києві. Цього року Мегамарш у Вишиванках набув всеукраїнського та міжнародного значення. Ми залучаємо усіх хто любить українське і представляємо саме українців. Тому Мегамарш у Вишиванках в Бердичеві став своєрідним індикатором. Попри усі перепони, бердичівляни та жителі району зібралися та наповнили вулиці міста українським святом, для того щоб відновити традиції наших предків, які були в свій час забуті та знецінені ворожими для України загарбниками», - каже ініціатор свята у Бердичеві Юрій Кукса. 

Після ходи розпочався концерт біля пам’ятника Тараса Шевченка, який влаштували патріоти. На ньому виступили не лише містяни, але жителі району. Поруч з бердичівським соловейком Олесем Колядою танцювали творчі колективи з Реї, співали учасники з Маркушів, Нізгурців, Гришківців та Закутинців. 

Мегамарш у вишиванках - це неполітичний захід, будь-яка політична атрибутика та символіка заборонена. Для Бердичева даний захід є унікальним, вперше українці у вишитих сорочках за покликом серця зібралися й пройшли центральними вулицями міста для того, щоб популяризувати українську культуру та традиції. Адже на загальноміському рівні є Дні єврейської культури, Дні польської культури, а от з українською культурою в українському місті Бердичеві не склалося взагалі.
Попри численні адміністративні перешкоди, які штучно влаштовували чиновники, патріоти змогли зробити свято для себе, своїх близьких та бердичівлян. 

«Ніщо й ніхто не зможе перешкодити українцям бути на власній землі, адже кожен з нас відчуває силу духу своїх предків. Тих, хто пережив репресії, війни, утиски і попри все, дав нам змогу жити тепер на своїй Богом даній землі. Саме тому, кожен з учасників Мегамаршу є героєм, який не боїться сказати, що він українець, який любить та шанує омріяну поколіннями свою Незалежну Україну» - підсумував бердичівлянин Олексій Побережний. 

Абсолютно усі вікові групи були задіяні в події. Найменшенькі вправлялися у майстерності малювати на асфальті українські мотиви, які й досі можна побачити біля пам’ятника Тараса Шевченка. Кожен маленький учасник отримав солодкий подарунок. Більш старші змагалися у виразному читанні віршів на тему вишиванки у тому числі й написаних власноруч. А найголовніший приз здобула учасниця за найкраще національне українське вбрання. 

Спонсорами заходу виступили магазини «Транзит-С», «Лабіринт» та родина Сінельникових. Жоден учасник заходу не пішов з пустими руками. Магазин «Транзит-С» люб’язно надав дисконті картки з 10%-ою знижкою на придбання вишиванок у магазині «Лабіринт». Саме тут, серед більш ніж пів сотні найменувань сорочок, кожен бердичівлянин зможе обрати собі найкращу. 

Нагадаємо, подібні заходи відбулися по всьому світу: Лондон (Великобританiя), Варшава (Польща) Краків (Польща), Жалец (Словенiя), Павлоград (Казахстан), Воронеж (РФ), Владiмiр (РФ), Алькоркон (Іспанія), Андорра ла Велла (Андорра) та навіть у Мапуту (Мозамбiк). 

Серед українських міст до заходу долучилися Київ, Одеса, Вінниця, Запоріжжя, Рівне, Львів, Ужгород, Житомир, Ялта, Полтава Луганськ, Черкаси, Кіровоград, Суми, Миколаїв, Сокаль, Чернігів та багато інших.

























Категорія: Новини | Переглядів: 1587 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz