Бердичів Сіті
Субота, 18.05.2024, 21:50
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Травень » 17 » У Бердичеві громада підняла «собаче питання»
18:42
У Бердичеві громада підняла «собаче питання»
14 травня, були проведені громадські слухання з метою пошуку шляхів регулювання чисельності бездомних тварин у місті Бердичеві. Проблема протягом останніх років постала дуже гостро. Місто заполонило, за словами експерта Сергія Орлюка, приблизно дві тисячі псів. Щороку, лише офіційно, до травмпункту звертається близько трьох сотень покусаних мешканців міста. Зграї собак чатують на людей в більшості багатолюдних місць Бердичева. Чотирилапі друзі людини для багатьох містян, особливо після численних нападів, стали справжніми ворогами. Саме тому актуальність заходу у цьому місті стала безпрецедентною.
На громадські слухання були запрошені керівники комунальних підприємств міста Бердичева, голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, громадських організацій, експерти, члени місцевого Товариства захисту тварин і всі люди не байдужі до цього питання. 

Заступник бердичівського міського голови з питань ЖКГ Сергій Онофрійчук у своєму виступі наголосив, що це проблема не лише окремо взятого Бердичева. Практично для кожного міста «собаче питання» є надзвичайно важливим.
В законодавчій площині дана сфера регулюється Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». На громадських слуханнях представники органів місцевого самоврядування нарікали на те, що в законі чітко прописано, що не можна робити з бездомними тваринами, а от про те, яким способом регулювати їх чисельність і як боротися з проблемою безпритульних собак, не написано жодного рядка. 

У той же час, на місцевому рівні ще в 2006 році виконавчим комітетом Бердичівської міської ради було прийняте рішення «Щодо регулювання кількості безпритульних тварин у місті Бердичеві». Вилов собак забезпечує міське комунальне підприємство «Бердичівкомунсервіс» з подальшою доставкою тварин до ветеринарного центру «Айболить». Там відбувається безкоштовна стерилізація безпритульних собак, після чого чотирилапих зі спеціальними кліпсами відпускаються на вулиці міста. Протягом останніх двох років у міському бюджеті було передбачено близько 100 тисяч гривень, а у поточному році на ці цілі спрямовано 62 тисячі гривень. На даний момент з початку року виловлено та доставлено до центру «Айболить» 128 тварин. 

Сергій Онуфрійчук визнав, що усе це є малоефективним, але визначив подальші напрямки, які можуть поліпшити ситуацію: «На нашу точку зору, ці дії, які проводяться в місті не є достатньо ефективними. Необхідно проблему розділити на кілька напрямків і їх вирішити. По-перше, відповідальність жителів за своїх домашніх тварин через повну стерилізацію останніх. По-друге, внесення змін до українського законодавства стосовно подальшої долі відловлених безпритульних тварин, в частині термінів утримання, ефтаназії і т.д. По-третє, при формуванні державного бюджету, щорічно передбачати фінансування на будівництво притулків для собак, не зменшуючи при цьому витрати місцевих бюджетів. По-четверте, відповідальність усіх територіальних громад, у тому числі сіл та селищ, щодо облаштування відповідних притулків, або ж укладання угод з уже існуючими установами, які знаходяться на їх території. По-п’яте, будівництво в Бердичеві притулку для тварин».

Традиційно не обійшлося без прожектів

 
Традиційно не обійшлося й без прожектівНа сьогодні, за словами чиновника, вже виділена необхідна ділянка землі (20 соток по вулиці Чуднівській) для відповідного спорудження. Територія забезпечена необхідними комунікаціями, знаходиться на окраїні міста та має необхідні під’їзні шляхи. Питання полягає лише в будівництві каналізаційного колектору. На стадії завершення перебуває також і необхідна проектна документація. Орієнтовна вартість будівництва близько двох мільйонів гривень, а щомісячне його утримання складатиме за приблизними підрахунками близько 70 тисяч гривень. 

Звичайно, за словами міського голови Василя Мазура, таких коштів у міста немає, тоді як фінансування споруди і утримання притулку за кошти державного бюджету не передбачені. 

За словами керівника ветеринарної клініки "Айболіт" Сергія Орлюка стерилізація - процедура далеко не дешева - від 200 до 250 гривень. У той же час, кількість звернень людей до травмпункту останнім часом продовжує зростати. Виходить титанічна праця, яку сьогодні проводить клініка на благо всього міста є марною. Кастрація собаки не гарантує безпеку громадян, оскільки зуби у них від цього не випадають. Окрім того, ветлікар відзначив швидку міграцію чотирилапих безхатьків: «У пошуках партнера собака може долати відстань у десять-двадцять кілометрів, тому на місце кастрованих особин приходять нові самці і самки».
Також ветлікар не поділяє захоплення міської влади з приводу будівництва притулку, оскільки єдина хвора інфекцією собака може стати причиною вимирання усіх його мешканців. Вакцинувати ж від можливих хвороб тварину теж немає фінансової змоги. 

Експерт відзначив, що найбільш ефективно на сьогодні займаються вирішенням проблем бездомних собак тільки такі обласні центри, як Харків, Луцьк та Донецьк. Сам пан Орлюк впевнений, що самостійно місто з бездомними собаками не впорається, але бачить необхідність у тому, щоб чіпувати тварин та посилити відповідальність для власників собак і тих, хто їх підгодовує.
Під час обговорення бердичівляни також ділилися власними способами самооборони - хтось відганяє зграї собак петардами, деякі всерйоз замислюються над далеко не гуманними методами боротьби з знахабнілими тваринами. А одна з жіночок похилого віку повідомила, що кидає з балкону поліетиленові пакети наповнені водою, на її переконання, собаки думають що це бомби, а тому розбігаються. 

Навіть саме обговорення наболілого питання визначило значну кількість шляхів розв’язку проблеми на місцевому рівні. Очевидно, що необхідно проводити громадсько-просвітницьку діяльність у засобах масової інформації, адже люди повинні зрозуміти: бездомні собаки - це не лише проблема міської влади, а й усієї громади, і тільки спільними зусиллями ми можемо сподіватися на її успішне вирішення. Також, у першу чергу, треба вирішити ситуацію з агресивними собаками, які становлять загрозу для безпеки населення, ліквідувати побудовані «співчуваючими» собачі буди в дворах, ускладнити доступ тваринам до їх кормовій базі передусім на сміттєвих майданчиках. У той же час, важливо ввести обов'язкову реєстрацію домашніх улюбленців, щоб потім можна було без проблем знайти їх власника і притягти його до відповідальності. Адже у 60% випадків безпритульності тварини винна саме людина. 

...і створили чергову комісію


Результатом громадських слухань стало створення комісії, яка має напрацювати реальні шляхи вирішення цього питання. До її складу увійдуть, за словами місцевої влади, як місцеві експерти, так і усі бажаючі представники від громадських організацій.
На сьогодні ж, у місті Бердичеві буде і далі проводитися планомірна робота по вилову і стерилізації безпритульних собак з метою зменшення їх популяції. Метод малоефективний, але інші ще не відпрацьвані. 

Більше фото з події можна переглянути у групі ВКонтакте
Категорія: Новини | Переглядів: 1499 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz