Бердичів Сіті
Середа, 08.05.2024, 02:58
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Жовтень » 6 » У наших квартирах буде холодно, або облгази менше крастимуть, або Фірташ все купить
20:37
У наших квартирах буде холодно, або облгази менше крастимуть, або Фірташ все купить
Благословенний Кабінет міністрів перед стартом опалювального сезону вирішив втрутитись у розклади. Якщо якесь теплокомуненерго з якихось причин перебере ліміт газу, відпущений на опалення квартир, то воно муситиме платити за перебраний газ по ціні газу для промислових підприємств. Тобто у 3,4 рази дорожче. 

Одночасно тепловикам знизили ліміт газу – цього року на обігрів квартир по всій Україні дозволено спалити 6,3 млрд кубометрів, а не 6,7 млрд кубів як торік. 

Урядовці вважають, що все це змусить тепловиків буди економнішими та більш раціональними. Мовляв, за таких умов вони напружаться і знайдуть ресурси для модернізації застарілого обладнання, щоб не перевитрачати газ, а відтак і не платити з нього втридорога (населенню нові ціни по барабану, оскільки ми платимо по фіксованому тарифу). 

Однак першою реакцією нардепа Сергія Пашинського (входить до паливо-енергетичного комітету парламенту) було таке: «Можна готуватись до того, що батареї і вода у кранах будуть лише злегка теплі».

І схоже, що це і буде єдиним наслідком новації. А наслідком наслідку буде реакція електорату на дії нинішньої влади, конвертована у голоси проти Януковича на наступних виборах (а вони будуть вже наступної зими). 

Хоча в уряді розраховують на інше. 

«У Болгарії після вступу до Євросоюзу у тепловиків теж не було грошей на модернізацію активів. Але вони скоротили на 30% споживання газу просто за рахунок більш розумного управління мережами і правильної диспетчеризації», – сказало джерело у Міністерстві енергетики. 

Логіка у цьому є. 

Газ для опалення квартир більш ніж у три рази дешевший від газу для промисловості. 

Відтак у енергетиків є велика спокуса брати багато газу по низьким «опалювальним» цінам, а потім частину цього газу продавати як «промисловий». При цьому списувати цю «частину газу» на якісь технологічні витрати або «усушку і утряску» в трубопроводах. 

Однак чи будуть менше красти? Відповіді нема, а сумніви є. 

Разом з тим, є і третій варіант розгортування подій. Мабуть, він самий нереальний, але чого у нашій країні не може бути?.. 

Деякі теплокомуненерго, поставлені раком перед такою вилкою цін на газ при зменшенні лімітів, можливо, стануть банкрутами. 

«Можливо, це навіть піде на користь – якщо нинішні власники ТКЕ не можуть домогтися масштабної реформи ЖКГ, це зробить за них газове лоббі», – вважає Олександр Тодійчук, який раніше очолював державну «Укртранснафту». 

Хоча вислів експерта досить абстрактний, але він досить зрозумілий. Більшість облгазів належать Дмитру Фірташу. 

Саме облгази дають газ тепловикам. Саме облгази рахують скільки газу до і понад лімітом спожили теплокомуненерго. Саме облгази будуть вирішувати хто і скільки винен. Саме облгази будуть на передовій, коли дійте черга до судового стягнення боргів за понаднормовий газ. І саме облгази будуть вирішувати кого банкротити. 


Нагадаємо, в місті Бердичеві з першого жовтня розпочали підключати автономні котельні дитячих садочків, шкіл, центральної міської лікарні, обласного госпіталю ветеранів війни та праці, геріатричного пансіонату та інших закладів соціальної сфери. А ось у приватних помешканнях бердичівлян досі страшенно холодно.
Категорія: Новини | Переглядів: 592 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz