Бердичів Сіті
Вівторок, 07.05.2024, 19:07
Меню сайту
Корисні закладки
Відправка СМС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Головна » 2013 » Червень » 20 » В Бердичеві масово гинуть карасі
12:39
В Бердичеві масово гинуть карасі
У головній водній артерії міста Бердичева - річці Гнилоп’ять масово гине риба. Місцеві рибалки б’ють на сполох: на поверхню води постійно спливають десятки мертвих карасів. З кожним днем кількість мертвої риби лише зростає. 

На переконання рибалок більшість риби лежить на дні. Представники місцевої громадської організації «Золотий сазан», щоб не допустити отруєння води та загибелі усієї риби у річці почали самостійно збирати карасів. 

У місцевому водоканалі стверджують, що хлорована вода, яка потрапляє до річки у невеликій кількості, жодної загрози не становить. Тому підприємство до загибелі риби не має відношення. 

Представники лабораторного центру провели власні аналізи річкової води та перевірили її на токсини. Любов Пасічник, помічник лікаря-гігієніста Бердичівського райвідділу Державної установи Житомирського обласного лабораторного центру розповіла про головні складові аналізу: «Вона буде визначена на БПК – біологічну потребу в кисні, хімічну потребу в кисні, окиснюваність, розчинний кисень і інші фізичні показники. І та сама каламутність, pH – водневий показник». 

Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Валентина Прокопчук повідомила про головні заходи, які планується провести у зв’язку з невідомою загрозою: «Будемо встановлювати, що є причиною, хто здійснює скид в річку Гнилоп’ять в даному мікрорайоні, і будемо вирішувати питання по позаплановим перевіркам цих суб’єктів, які знаходяться біля річки Гнилоп’ять». 

Головний державний санітарний лікар Бердичівського району Валерій Биков запевнив, що нині немає жодних приводів для хвилювання – вода у Гнилоп’яті відповідає усім вимогам: «13 і 14 червня наші співробітники разом із водолазною службою, котра на той час проводила свої планові навчання, перевірили водойму: ні на її поверхні, ні на дні ніякої мертвої риби фактично не було помічено. На сьогоднішній день я можу заспокоїти мешканців Бердичева: вода, що подається у мережу, відповідає санітарним нормам. Те ж саме стосується і її якості у місцях відпочинку. На річці у нас безпечно», - зауважив Валерій Биков. 



З приводу думки про те, що рибі може не вистачати кисню у воді санепідемлікар зазначив, що і тут усе в порядку: при нормі 4 мг/л наразі його спостерігається близько 6,1 мг/л. 

Поки ж екологічні служби розбираються у ситуації, місцеві жителі продовжують рибалити на водоймі. Гнилі карасі постійно пропливають під берегом, а в місцях скупчення мертвої риби відчувається нестерпний сморід. 






Рибалка Анатолій Кривушин, ледь стримуючи сльози, збирає до коробки вже смердючу рибу для утилізації

Нагадаємо, востаннє гучний та офіційно зареєстрований випадок забруднення води у Гнилоп’яті було зафіксовано наприкінці 2011 року. Тоді інспекторами Державної екологічної інспекції у Житомирській області під час перевірки в період з 21.07.11р. по 31.12.11р. здійснювався скид забруднюючих речовин у водний об’єкт за відсутності переоформлених у встановленому законодавством порядку, нормативів гранично допустимих скидів. За результатами перевірки спеціалістами Держекоінспекції розраховано та пред’явлено збитки завдані державі внаслідок самовільного скиду забруднюючих речовин із зворотними водами у річку Гнилоп’ять. Сума збитків становла 41 021 грн. 

Що стало причиною загибелі величезної кількості риби у цьому році на головній водній артерії Бердичева остаточно не відомо.
Категорія: Новини | Переглядів: 736 | Додав: Alexeyntsa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
незаБУДЬМО
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Онлайн радіо
Лайв ФМ 102.0 Бердичів
Онлайн Радио
Друзі сайту




  • Live FM Радіо Бердичівлян
  • Бердичівська ГО "Стимул"
  • Блог Олексія Побережного
  • Категорії розділу
    Новини [338]
    Новини Бердичева
    2024 © Бердичів СІТІ. Всі права захищені. Безкоштовний хостинг uCoz